Mortensaften er en traditionel dansk helligdag, der fejres hvert år den 10. november. Dagen markerer festen for Sankt Martin, en romersk soldat fra det 4. århundrede, som gav afkald på vold og helligede sit liv til kristendommen.
Mortensaften fejres af danskerne på forskellige måder, f.eks. ved sammenkomster med venner og familie, særlig mad, gudstjenester og underholdning. Særlige retter omfatter æbleskiver – små runde pandekager, der serveres med syltetøj og flormelis – samt stegt and eller gås. Mange kirker holder særlige gudstjenester for at ære Sankt Martins eksempel på gavmildhed og uselviskhed, som regel med tænding af stearinlys og sang af salmer.
En anden populær aktivitet på Mortensaften er traditionen med børn, der klæder sig ud som tiggere – ofte iført gammelt tøj og med en kurv for at samle donationer ind fra naboer, som til gengæld giver dem slik eller små gaver. Denne skik stammer fra middelalderen, hvor man troede, at fattigdom blev forårsaget af onde ånder, som skulle skræmmes væk af tiggerbørn klædt i klude.
Ud over disse aktiviteter køber mange mennesker Morten-figurer, kaldet “Sankt Martins”, lavet af ler eller træ for at dekorere deres hjem til denne glædelige lejlighed. Figurerne viser Sankt Martin, der rider på en hest, mens han skærer sin kappe i to dele med et sværd – et symbol på hans legendariske velgørenhedshandling, da han skar sin kappe i to stykker, så han kunne dele den med en tigger, der led af kulde om vinteren.
I dag er Mortensaften stadig en vigtig del af den danske kultur, og mange familier samles på denne tid af året for at fejre Sankt Martins liv og arv gennem traditionelle aktiviteter som f.eks. at spise festlige måltider sammen, som kan holdes ude https://munkebjerg.dk/events/mortensaften/ – udveksle gaver, synge sange og besøge lokale kirker til særlige gudstjenester til ære for ham. I nogle familier er det også blevet skik og brug at holde moderne “tiggeroptog”, hvor børnene klæder sig ud i gammelt tøj og går fra dør til dør og beder om godbidder fra naboerne – ligesom Sankt Martin gjorde for flere hundrede år siden!