Chokolade er fremstillet af kakaobønner, som er frøene fra kakaotræet. Kakaotræet er hjemmehørende i Mellemamerika og vokser i tropiske klimaer. Træerne kan blive op til 15 meter høje og producerer frugt hele året rundt. Kakaotræets frugt kaldes en bælg og indeholder 20-60 frø, eller kakaobønner. Bælgene høstes i hånden, hvorefter bønnerne fjernes og fermenteres. Fermenteringen er med til at udvikle bønnernes smag og gør dem lettere at riste. Efter gæringen tørres bønnerne og ristes derefter. Ristningen giver chokoladen sin karakteristiske smag.
Det næste trin er at male de ristede bønner til en pasta, som kaldes chokolademasse. Chokoladevæske er betegnelsen for chokolademasse, der ikke er sødet. Chokolademasse er grundlaget for alle typer chokolade. For at fremstille chokolade blandes chokoladevæske med mælk, sukker og andre ingredienser. Typen af chokolade afhænger af mængden af kakaobønner i blandingen. Jo flere kakaobønner, jo mørkere og mere bitter er chokoladen.
Chokolade er en populær fødevare over hele verden og findes i mange forskellige smagsvarianter. Nogle almindelige smagsvarianter af chokolade er mælkechokolade, mørk chokolade, hvid chokolade og mandelchokolade. Chokolade kan nydes på mange forskellige måder, f.eks. ved at spise den alene eller ved at bruge den til at lave desserter som kager eller kiks. Chokolade er også en populær ingrediens i is og andre frosne desserter.